Майка на две момиченца със загубен слух напуска работа, за да

...
Майка на две момиченца със загубен слух напуска работа, за да
Коментари Харесай

Една майка се усмихна: Сияна и Никол ще говорят и чуват наравно с останалите деца

Майка на две момиченца със изгубен слух напуска работа, с цел да се грижи за тяхното обучение и за развиването на слух и тирада, каквито към този момент има и при двете. По-голямото дете – Сияна, се научава да изговаря звуци, с помощта на способ на тласъците, приспособен от майката Камелия, споделя БНР.

Семейството е от Плевен. През миналата седмица в столичната болница ИСУЛ бяха поставени кохлеарни импланти на децата, които са на 11 и на 6 години. Предстои рехабилитация, която ще им даде късмет да чуват и беседват наедно с останалите.

" И на двете интервенциите са успешни и се надявам с вярната рехабилитация да имам две изцяло естествени деца ", не крие насладата си майката на Сияна и Никол.

При Сияна първото проучване на слуха, извършено на 6 месеца, демонстрира съществуване на слух, само че второто проучване – на двегодишна възраст, регистрира цялостна глухота. За няколко месеца са сложени слухови апарати, само че момиченцето не реагира на звуци. 

Никол се ражда с частична загуба на слуха, само че поради зараза на ушите детето губи остатъчния слух в едното ухо.

За развиването на тирада огромна е заслугата на майката Камелия, която взема решение да опитва система за стимулиране с обичани за детето неща, да вземем за пример захарницата.

До днес майката е персонален помощник на децата. Сияна е в четвърти клас, а Никол – в предучилищна група, и двете в всеобщо учебно заведение. Децата посещават групови и самостоятелни лечения.

" Когато едно дете стартира да чува звуците към него обикновено, то стартира да развива говора. Затова целта е да бъдат в ранна възраст оперирани – това е задачата на неонаталния скрининг, с цел да може децата да нямат спомен от глухотата. Когато оперирате едногодишно детенце, то няма спомен какво значи да не чуваш. До три години то към този момент е наедно, говорното му развиване, с това на неговите връстници ", разяснява пред БНР проф. Диана Попова от ИСУЛ, шеф на Референтния център по кохлеарна имплантология.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР